O lecție inclusă în Campania Globală pentru Educație (Salvați Copiii) și susținută la clasele VII-VIII în colaborare cu doamna prof. Veronica Burlacu.
Câteva repere de dezbatere:
a) Educația pentru toți
- Cum ar fi viaţa voastră dacă nu ați fi mers la şcoală?
- În lume, peste 75 milioane de copii nu au şansa de a merge la şcoală, cei mai mulţi dintre ei fiind fete. Care credeți că sunt motivele pentru care atât de mulţi oameni nu au acces la învăţătură?
- Care credeți că sunt beneficiile educaţiei?
- Este drept ca nu toţi copiii să aibă şansa de a merge la şcoală?
b) CE SE POATE FACE
- să transmită mesaje pentru ca liderii lumii să ia măsurile necesare astfel încât toate persoanele să aibă şansa de a merge la şcoală şi a învăţa.
FINANŢAREA EDUCAŢIEI
- Ce ar trebui să facă liderii lumii pentru a oferi tuturor copiilor şansa de a merge la şcoală?
In prezent, în multe ţări, nu se alocă suficiente fonduri pentru educaţie astfel încât nu toţi copiii au şansa de a merge la şcoală. Câteva exemple:
- În Malawi, există o medie de 75 de elevi per profesor, iar în zonele rurale, cifra ajunge la 120 de elevi per profesor, deoarece nu există suficient de mulţi profesori.
- Multe guverne cheltuiesc pentru educaţie mult prea puţin, în comparaţie cu nivelul celorlalte cheltuieli ale statului.
Și guvernele au un buget, iar fondurile pentru educaţie intră în acest buget, dar pentru ca educaţia să fie accesibilă tuturor, este nevoie ca guvernele să ia anumite măsuri. Unele dintre acestea sunt:
- Să considere educaţia ca prioritate naţională şi să finanţeze acest domeniu în consecinţă
- Să reducă/să desfiinţeze taxele şi alte cheltuieli şcolare pentru şcolile publice.
- Să pregătească mai mulţi profesori calificaţi care să predea şi să supravegheze clase cu câte maxim 40 de elevi.
- Liderii ţărilor mai bogate trebuie să aloce mai mulţi bani pentru finanţarea educaţiei din ţările mai puţin bogate. Organizaţia Naţiunilor Unite estimează că ţările bogate ar trebui să doneze 16 miliarde de dolari SUA.
- Toţi liderii lumii trebuie să garanteze realizarea până în anul 2015 a obiectivelor educaţiei pentru toţi, aşa cum au promis în anul 2000 la reuniunea din Dakar, Senegal.
De suma ce urmează a fi cheltuită pentru educaţie în următorii ani depinde şansa copiilor din întreaga lume de a merge la şcoală. Din acest motiv atât de mulţi oameni cer liderilor să cheltuiască mai mult pentru educaţie.
Despre DREPTUL LA EDUCAŢIE (opiniile elevilor)
Tot ceea ce poate folosi copilului şi dezvoltării sale trebuie să-i fie oferit, trebuie să-i fie facilitat accesul la aceste cunoştinţe. (
Educația trebuie să fie gratuită și accesibilă oricui întrucât este indispensabilă în asigurarea altor drepturi umane. Fără educaţie… nu exişti! (Bogdan)
Nu înţeleg de ce copiii cu nevoi speciale nu pot învăţa în acceaşi şcoală cu noi!? (Anastasia)
Statul nu îmi garantează acest drept. Ar trebui, dar nu o face.(
Statul român garantează accesul obligatoriu și gratuit la educație pentru toși copiii, fără discriminare. Atunci de ce n-a putut mama să-l înscrie pe fratele meu la grădiniţă? I-au zis că nu mai sunt locuri. (Diana)
În România toate lucrurile trebuie să înceapă cu dreptul. Cu dreptul copilului. (Dana)
Fiecare copil care nu merge la școală va deveni un adult fără educație. El va avea șanse mici să obțină un loc de muncă și risc mai mare să devină infractor sau să depindă de ajutorul social toată viața. Acest lucru are consecințe foarte grave, pe termen lung, pentru fiecare dintre noi. (Iulian)
Fiecare copil are dreptul la educaţie. La cel puţin 10 clase. Şi copilul de pe stradă cu mâna întinsă. Pentru că doar școala te face om. (Dragoş)
Cred că prin educație oamenii pot fi învățați să aprecieze și să respecte.(Alex)
Mie îmi place la şcoală. Sigur ar fi bine să lucrăm şi noi pe calculator… (Toni)
Accesul la educaţie înseamnă a recunoaşte că orice copil poate învăţa. (Roxana)
Nu doar ca fiecare copil are dreptul la educație, ci fiecare copil are dreptul la o educație corectă. (Mihai)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu