sâmbătă, 10 octombrie 2015

Disciplina pozitivaDISCIPLINA POZITIVĂ înseamnă:
Ø  A recompensa un comportament bun. Pentru că recompensele sunt constructive, încurajează eforturile viitoare. Pedeapsa este distructivă – îi umileşte pe copii şi îi face să se simtă neputincioşi.
Ø  A încuraja auto-disciplina şi respectul pentru ceilalţi. Pentru că cei mici trebuie să devină nişte persoane care ştiu să se comporte frumos, chiar şi atunci când nu există cineva care să le spună ce au de făcut.
Ø  A stabili limite realiste în funcţie de vârsta şi stadiul de dezvoltare. Pentru că, pe măsură ce copiii cresc, aşteptările noastre se schimbă.
Ø  A fi noi înşine un bun exemplu. Pentru că cei mici observă întotdeauna mai uşor cum suntem şi ce facem noi şi nu ceea ce spunem.
Ø  A încuraja şi nu a da ordine şi instrucţiuni. Pentru că „fă ce ţi-am spus!” nu îl învaţă nimic pe copil, iar data viitoare va proceda la fel. Disciplina pozitivă înseamnă a explica de ce.
Ø  A fi constant – când spunem „nu” înseamnă „nu”. Pentru că cei mici au nevoie să ştie care le este locul şi este foarte important să ştie că vorbim serios de fiecare dată.
Ø  A lăuda, a aprecia şi a acorda atenţie. Pentru că dacă cei mici sunt obişnuiţi să capete atenţia noastră dacă se poartă frumos, atunci nu vor mai fi nevoiţi să ne atragă atenţia prin comportamente inadecvate.
Ø  A dezvolta sentimentul respectului de sine. A certa copilul, a-l face să se ruşineze, a-l umili sau răni poate duce la instituirea unui comportament chiar mai rău decât cel anterior. Atenţia, lauda şi aprobarea construiesc sentimentul respectului de sine iar un copil care se simte preţuit se va comporta frumos în continuare.


Sursa: Salvati Copiii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu