sâmbătă, 25 iunie 2011

Căpşunica pleacă în vacantă! Jocuri pentru un drum lung


Luni “Căpşunica” se porneşte la un drum lung spre Deltă – ore în şir pe tren, apoi cu vaporul. Acum îşi pregăteşte bagajele: tricouri, fustiţe, rochiţe, mărgele, inele şi brăţara cea roz pentru ţânţari, cărţi de colorat şi smoc de creioane colorate.

Părinţii se încumetă să facă predicţii despre drum: „călătoria cu vaporul îi va plăcea, va fi captivată de păsări şi valuri, dar cum ne-om petrece timpul în tren?”

Pe lângă desene, cântat şi clasicul Fazan, ar mai fi câteva jocuri care merită încercate pentru ca drumul să treacă mai repede şi „Căpşunica” să rămână veselă.

”Căpşunica pleacă în vacanţă”

Primul jucător începe spunând: ”Căpşunica a pleacat în vacanţă și a luat cu ea un… ” căţel sau orice altceva, chiar dacă nu are legătură cu realitatea. Următorul jucător repetă ce a spus cel dinainte și adaugă un obiect. Jucătorii iau cuvântul pe rând, repetând tot ce s-a spus înainte și adăugând câte un obiect. Cu cât lista va fi mai lungă, cu atât va fi mai greu de reținut. Jucătorul care greșește lista de obiecte este eliminat. Jocul continuă până când rămâne o singură persoană.

Eu văd cu ochii mei...

Primul jucător alege un obiect pe care îl poate vedea și spune: ”Eu văd cu ochii mei ceva care... începe cu litera … (sau “... are culoarea X”, sau “....este pufos” etc). Ceilalți jucători se uită în jur și caută obiecte care-ncep cu acea literă. Jucătorul care ghicește alege următorul obiect.

Tenis cu vorbe

Unul dintre jucători alege un domeniu general (ex. animale, fructe, flori, culori etc). Ceilalţi jucători trebuie să spună, pe rând, un nume din categoria respectivă. Jocul se contină, adăugând nume noi. Jucătorii care nu mai găsesc denumiri din categoria respectivă ies din joc.

Ghicitori

Creaţi singuri ghicitori de genul: “Ce este alb, face spumă şi ne spălăm cu el?” ; “Ce este galben, stă pe cer şi ne încălzeşte?” etc. Pe rând, fiecare jucător creează o ghicitoare, iar ceilalţi caută răspunsul.

Păpuşi din aţă

Luaţi un ghem de lână sau bumbac şi învăţăţi “Căpşunica” să facă o păpuşă din fire de aţă (imagine AICI).

Pasul 1. Înfăşuraţi firul pe un carton de 15 cm lungime (sau, pur şi simplu, înfăşuraţi pe un deget, lăsând 15 cm lungime)

Pasul 2. Introduceţi o aţă printre firele înfăşurate şi legaţi-o.

Pasul 3. Formaţi o sferă pentru cap şi legaţi-o.

Pasul 4. Tăiaţi aţa pentru a forma franjuri.

Pasul 5. Formaţi mâini/picioare, legaţi-le la capete.

Ornaţi!

Căpşunica va fi încântată şi va avea şi un tovarăş de călătorie! (în zilele următoare, puteţi confecţiona mai multe păpuşi şi improviza un teatru de păpuşi!)

Vacanţă plăcută, Căpşunico! Multe amintiri frumoase!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu