luni, 21 noiembrie 2011

Cabinetul de Consiliere…




Sarcina consilierii este de a oferi clientului oportunitatea de a explora, descoperi şi clarifica moduri de a trăi valorificându-şi resursele, ceea ce conduce la sentimentul de bine interior, îndreptându-se spre o cât mai bună existenţă”. (Asociaţia Britanică pentru Consiliere, 1991)


În procesul de consiliere se încearcă “provocarea” unei schimbări voluntare în atitudinile şi comportamentul clientului, astfel încât persoana sau grupul „să funcţioneze optim din punct de vedere psihosocial”. (Băban A., 2001)


Consilierea este: - relaţie; - formă specială de comunicare; - implică ascultarea; - previne situaţiile de criză - rol proactiv; - -o persoană este ajutată de alta; - -o persoană ajută un grup de persoane; - -formă confidenţială de a oferi ajutor bazată pe principiul dezvoltării personale; - presupune „împuternicirea” (engl. „empowerment”) persoanelor care caută ajutor; - -înseamnă a-i ajuta pe alţii să-şi identifice şi să-şi clarifice problemele; - activitate efectuată de profesionişti; - se ghidează după anumite teorii şi după metode specifice domeniului. (după Hough M., 1998)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu