marți, 27 aprilie 2010

Training UNOPA


21-25 aprilie 2010, Sinaia
Training „Consilierea şi orientarea socio-profesională a persoanelor seropozitive – Abordarea holistică a consilierii vocaţionale din perspectiva problematicii tinerilor seropozitivi”
Proiectul „ Integrarea socio-profesională a persoanelor seropozitive în România”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.
Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA
http://www.unopa.ro/

Avem frumuseţea în noi, dar cât de orbi suntem! Mulţi oameni privesc minunile acestei lumi şi par să nu vadă nimic. Orice clipă trăită este un moment nou şi unic al Universului, un moment care nu a mai existat niciodată şi care nu se va mai întoarce în veci. Iar noi îi învăţăm pe copii, la şcoală, că doi şi cu doi fac patru şi că Parisul este capitala Franţei. Când vom ajunge oare să-i învăţăm ceea ce sunt? Fiecărui copil ar trebui să-i spunem: Ştii ce eşti tu? Eşti un miracol. Eşti unic. În întreaga lume nu mai există nici un copil identic cu tine. Au trecut milioane de ani şi milioane de ani vor mai trece, dar niciodată nu va exista un alt copil ca tine. Uită-te la trupul tău – cât este de minunat! Picioarele tale, braţele tale, degetele tale îndemânatice, felul în care te mişti! Poţi să ajungi un Shakespeare, un Michelangelo, un Beethoven. În tine este toată forţa. Da, eşti un miracol. (PABLO CASALS)

În „Jornal of Antimicrobial Chemotherapy" se afirmă că media duratei de viaţă rămasă după diagnosticarea cu HIV a crescut de la 8 ani în 1995-96 la 23 de ani în 1997-99 şi la 33 ani în 2005. Eficienţa terapiei antiretrovirale împotriva HIV a fost un succes medical. Pentru pacienţii care au acces la acest tratament, o boală mortală s-a transformat într-o afecţiune cronică.
Una dintre temele principale ale literaturii vocaţionale şi psihosociale este Efectul Lazăr, care constă în faptul că, după ani întregi în care şi-au anticipat propria lor moarte prematură, mulţi indivizi care răspund favorabil la tratament se află în faţa unei noi situaţii: nu mai urmează să moară şi se văd nevoiţi să îşi planifice viitorul... (psiholog Silviu Ioniţă)





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu