luni, 12 aprilie 2010

Campania Globală pentru Educaţie



Campania Globală pentru Educaţie este un eveniment desfăşurat anual, la nivel mondial. În România este coordonat de către organizaţia Salvaţi Copiii.

Campania Globală pentru Educaţie doreşte să reprezinte un factor de presiune la nivelul liderilor de opinie şi autorităţilor, arătând că este timpul demarării de acţiuni pentru a nu se permite încă unei generaţii de copii şi adulţi să nu beneficieze de educaţie. În acest an, la nivel internaţional, Campania Globală pentru Educaţie va pune accentul pe finanţarea educaţiei.

În România, Campania urmăreşte să atragă atenţia asupra sub-finanţării educaţiei!

În anul 2009, Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului formula, printre altele, următoarele recomandări adresate României ca stat parte la Convenţia cu privire la Drepturile Copilului:
- „să se asigure că învăţământul primar este gratuit şi obligatoriu pentru toţi copiii, în speţă prin eliminarea ‹‹costurilor ascunse››”
- „să integreze, să faciliteze şi să pună în practică principiile respectării opiniilor copilului la nivelul familiei, şcolii şi comunităţii, dar şi în activitatea administrativă şi juridică”
- „să adopte o abordare din perspectiva drepturilor copilului în elaborarea bugetului de stat, prin implementarea unui sistem de urmărire a alocărilor şi a folosirii resurselor pentru copii la nivelul bugetului, oferind astfel vizibilitate în ceea ce priveşte investiţiile făcute în folosul copiilor”.

Mesajul general al campaniei: “1Goal: Education for All!” / “ 1Scop: Educaţie pentru toţi!”

Perioada de desfăşurare a activităţilor în şcoli: 12 – 25 aprilie 2010
Colectarea de informaţii şi materiale care să reflecte opinia copiilor referitoare la: costurile educaţiei, modul cum resimt ei impactul măsurilor adoptate de autorităţi cu privire la finanţarea educaţiei şi modul în care pot participa la luarea deciziilor privind alocarea fondurilor.

Data Lecţiei pentru toţi: 20 aprilie 2010
Prin acest eveniment, la nivel internaţional, se doreşte îmbunătăţirea recordului mondial deţinut de Global Campaign for Education pentru lecţia cu cei mai mulţi participanţi implicaţi simultan.
Actualul record pentru un astfel de eveniment este deţinut tot de Global Campaign for Education şi a fost înregistrat în anul 2008, inclusiv prin implicarea şcolilor din România (printre acestea s-a numărat şi Şcoala noastră!).

http://www.salvaticopiii.ro/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu