joi, 9 decembrie 2010

Arta de a învăţa eficient. Stiluri de învăţare (4)





Stilul de învăţare tactil-kinestezic se remarcă prin punctele tari:
o Îşi amintesc ceea ce fac şi experienţele personale la care au participat cu mâinile şi întreg corpul (mişcări şi atingeri)
o Le place folosirea instrumentelor sau preferă lecţiile în care sunt implicaţi activi/participarea la activităţi practice
o Îşi pot aminti foarte bine lucrurile pe care le-au făcut o dată, le-au exersat şi le-au aplicat în practică (memorie motrică)
o Au o bună coordonare motorie

Strategii pentru stilul de învăţare tactil-kinestezic
o Pentru a memora, plimbaţi-vă şi spuneţi cu voce tare ceea ce aveţi de învăţat, folosind notiţele.
o Când citiţi o scurtă povestire sau un capitol dintr-o carte, încercaţi “abordarea întregului ca o parte”. Aceasta înseamnă că este de dorit să respectaţi următoarea succesiune: să urmăriţi imaginile, să citiţi titlurile capitolelor, să citiţi primul şi ultimul paragraf şi apoi să identificaţi “emoţiile şi sentimentele” transmise. Puteţi de asemenea să treceţi în revistă scurta povestire/capitolul, de la sfârşit la început, paragraf cu paragraf.
o Dacă sunteţi o fire agitată, nervoasă, nu-i deranjaţi pe cei din jurul vostru. Faceţi exerciţii pentru mâini, degete, picioare, tălpi, părţile corpului, practicaţi un sport, jucaţi-vă cu o minge de tenis, strângeţi în pumn o minge elastică sau ceva similar.
o Este posibil ca nu întotdeauna să studiaţi cel mai bine la birou sau în bancă. De aceea,
încercaţi să studiaţi într-un spaţiu adecvat, folosind un scaun confortabil, chiar un şezlong cu o pernă de sprijin, unde vă şi puteţi relaxa în acelaşi timp.
o Studiaţi cu muzică în fundal (de ex. muzica barocă, clasică este cea mai recomandată faţă de o muzică zgomotoasă).
o Decoraţi clasa, mediul în care lucraţi cu hârtie colorată. De asemenea puteţi să vă acoperiţi banca, biroul, masa. Alegeţi culoarea favorită care vă ajută să vă concentraţi. Această tehnică este numită fond de culoare, “engl. colour grounding.
o Încercaţi să citiţi prin folii transparente colorate, care ajută la concentrarea atenţiei. Înainte de a alege culoarea potrivită, încercaţi o varietate de culori.
o Luaţi frecvent mici pauze! Dar asiguraţi-vă că vă întoarceţi repede la lucru. Un orar eficient cuprinde 15-25 minute de studiu, 3-5 minute de pauză.
o Ca tehnică de învăţare şi memorare, ţineţi ochii închişi şi scrieţi ideea în aer sau pe o suprafaţă, de ex. pe bancă cu degetul. Găsiţi imaginea şi sunetul cuvintelor în minte. Mai târziu, când vreţi să vă amintiţi informaţia, închideţi ochii şi încercaţi să vedeţi cu ochii minţii şi să auziţi ideile învăţate anterior.
o Când învăţaţi o nouă informaţie, confecţionaţi cartonaşe colorate în care să includeţi ideile esenţiale, cuvintele cheie.

Stilul de învăţare ne însoţeşte de când ne naştem. Nu este un „dat” pe viaţă. Este o „structură flexibilă”. (Băban, A., 2001) Nu există stil de învăţare bun sau rău. Succesul vine cu varietatea stilurilor de învăţare. Aceasta este o abordare corectă a învăţării.

Material preluat din Ghidul Sa ne cunoastem elevii. Autori: Otilia Pacurari, Elana Ciohodaru, Marcela Calineci, Ticu Constantin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu