luni, 4 iulie 2016

Resurse pentru logopedie: Jocul Cocoşul şi gâsca



JOC DIDACTIC PENTRU DEZVOLTAREA LIMBAJULUI  ŞI COMUNICĂRII
GRUPA MICĂ

COCOŞUL ŞI GÂSCA
Sarcina didactică: recunoaşterea păsării, denumirea acesteia, imitarea sunetelor emise, construirea unei propoziţii simple care să se refere la acţiunea percepută.
Regulile jocului: copiii imită sunetele emise de păsările care apar pe rând la teatrul de păpuşi. Copilul numit enunţă acţiunea şi o execută împreună cu întreaga grupă.
Indicaţii pentru organizarea şi desfăşurarea jocului
Aşezarea copiilor se poate face în semicerc sau ca la vizionările de spectacole pe 4-5 rânduri a câte 4-5 scaune, astfel încât toţi să aibă scena în faţa ochilor.
Jocul se desfăşoară prin prezentarea pe rând a celor două păsări în cadrul teatrului de păpuşi. Educatoarea poate motiva sosirea lor. Cu această ocazie se precizează şi denumirea lor, mai ales pentru gâscă, pasăre mai puţin cunoscută de către copiii de 3-4 ani. După denumirea celor două păsări se pot face câteva exerciţii de pronunţare corectă a sunetelor prevăzute c şi g. Educatoarea prezintă modul de articulare: se va urmări ca limba să fie retrasă spre fundul cavităţii bucale.
În cursul jocului vor fi executate cu cele două păsări diferite acţiuni menţionate mai sus. Copilul solicitat va răspunde indicând ce face pasărea, după care grupa va imita mişcarea şi va pronunţa onomatopeea corespunzătoare.
NOTĂ                     
Copiii care au dificultăţi în pronunţarea consoanelor c-g, vor fi solicitaţi să încerce articularea, prin poziţia gurii larg deschise, limba ghemuită în fundul cavităţii bucale, în timp ce, cu degetul mare şi cel arătător îşi palpează, apăsând uşor regiunea superioară a gâtului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu