duminică, 7 martie 2010

Cooperare

Recomandăm: George R. Walther. Influenţa limbajului pozitiv – Stăpâneşte puterea limbajului pozitiv, limbajul succesului. Bucureşti: Curtea Veche, 2008
50 de expresii ale limbajului pozitiv (continuare…)

5. CEI CARE FOLOSESC LIMBAJUL POZITIV... ÎNCURAJEAZĂ COOPERAREA ŞI APLANEAZĂ CONFLICTELE

29. Gata cu „dar"!
Luaţi decizia conştientă de a înlocui cuvântul „dar" cu „şi" atunci când vorbiţi cu dumneavoastră înşivă şi cu alţii. Observaţi că atunci când le permiteţi ideilor să coexiste, în loc să le consideraţi în conflict, gândirea dumneavoastră „se deschide". În loc să spuneţi: „înţeleg că e un produs bun, dar e scump", spuneţi: „Înţeleg că e un produs bun şi este scump."

30. Haideţi să realizăm acest lucru!
Ori de câte ori vreţi să aflaţi părerile şi sugestiile celorlalţi, stimulaţi curgerea liberă a ideilor, indiferent cât de nebuneşti ar părea unele dintre ele. În loc să spuneţi: „Nu e practic, n-o să meargă niciodată", spuneţi: „E o abordare neobişnuită, haideţi să încercăm şi să vedem unde ne duce."

31. Fă-mi o favoare, te rog
Când aveţi nevoie de cooperarea altcuiva, gândiţi-vă cu ce l-ar ajuta aceasta pe celălalt, nu pe dumneavoastră. Puneţi accentul pe avantajele de care se va bucura acea persoană dacă urmează sugestia dumneavoastră. În loc să spuneţi: „Vrei să-mi faci o favoare?", spuneţi: „Uite de ce ar fi bine pentru tine să faci asta."

32. Primeşti ceea ce ceri
Faceţi-vă obiceiul de a pune în fiecare zi cel puţin o întrebare referitoare la îmbunătăţirea relaţiilor, în loc să spuneţi: „E totul bine?", spuneţi: „Ce pot face ca să fiţi mai mulţumit?"

33. Prin urmare, ce PUTEŢI face?
Ori de câte ori începeţi să-i spuneţi cuiva ce nu puteţi face, schimbaţi perspectiva şi folosiţi o frază care indică ce anume puteţi face. În loc să spuneţi: „Iată ce nu pot face", spuneţi: „Iată ce pot face."

34. Rupeţi bariera limbajului
Când sunteţi implicat într-un conflict, folosiţi-vă limbajul pentru a arăta că aveţi intenţia să colaboraţi cu celălalt şi nu să vă luptaţi cu el; arătaţi-i că sunteţi de aceeaşi parte a baricadei şi că lucraţi ca o echipă. În loc să spuneţi: „Înţeleg ce vrei. Dar trebuie să-mi respect politica", spuneţi: „Avem nişte scopuri comune importante. Hai să vedem cum putem colabora.”

35. Sunteţi invitat!
Când vreţi ca alţii să coopereze cu dumneavoastră, „invitaţi-i" să facă asta şi daţi-le posibilitatea să aleagă ce anume vor face. În loc să spuneţi: „Iată ce va trebui să faci", spuneţi: „Te invit să alegi abordarea cea mai potrivită pentru tine."

36. Eu vă recomand
Ori de câte ori vreţi să „vindeţi" o idee, un serviciu sau un produs, concentraţi-vă asupra avantajelor pe care le va aduce celuilalt şi folosiţi cuvântul „recomand" pentru a încheia vânzarea. În loc să spuneţi: „Un lucru pe care aţi putea să-l luaţi în considerare este...", spuneţi: „Vă recomand să..."

37. Cum vi se pare corect?
Ori de câte ori aveţi impresia că alţii se poartă nedrept cu dumneavoastră, apelaţi la simţul lor de corectitudine, în puţinele cazuri în care vor proceda incorect, lăsaţi-o baltă. În loc să spuneţi: „Îmi cunosc drepturile şi îţi cer să le respecţi aşa cum consider eu de cuviinţă", spuneţi: „Având în vedere faptele, care ar fi modul cel mai corect de a rezolva acest lucru?"

38. Să privim altfel această problemă
În loc să sugeraţi că punctul de vedere al altcuiva este mai puţin corect decât al dumneavoastră, acceptaţi ideile noi alături de ale dumneavoastră. Apoi apreciaţi meritele ambelor abordări şi sugeraţi o alternativă şi mai bună. În loc să spuneţi: „Nu sunt de acord cu tine", spuneţi: „Înţeleg; aş vrea să luăm în considerare şi alte puncte de vedere."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu