vineri, 5 martie 2010

Viaţă raţională şi fericită



SFATURI PENTRU O VIAŢĂ RAŢIONALĂ ŞI FERICITĂ
SE CITEŞTE ZILNIC, DIMINEAŢA SAU SEARA ÎNAINTE DE CULCARE!!!


1. Urmează Decalogul Raţionalităţii şi evită Decalogul Iraţionalităţii.

2. Asimilează Nucleul Sănătăţii şi renunţă la Nucleul Nebuniei.

3. Să doreşti şi să faci tot ceea ce depinde de tine ca lucrurile să se întâmple aşa cum vrei tu dar în acelaşi timp să ţii minte că nu scrie niciunde că lucrurile TREBUIE cu necesitate să se întâmple aşa cum vrei tu.

4. Ar fi de dorit ca ceilalţi să te trateze corect dar asta nu înseamnă că şi TREBUIE cu necesitate să o facă.

5. Ar fi de dorit să reuseşti în tot ceea ce faci dar asta nu înseamnă că şi TREBUIE cu necesitate să reuşeşti.

6. Ar fi de dorit ca viaţa să fie uşoară şi drepată dar asta nu înseamnă că şi TREBUIE cu necesitate să fie aşa.

7. Dacă lucrurile nu se întâmplă aşa cum ţi-ai dorit asta nu înseamă că eşti fără valoare ca om ci doar că ai avut un comportament mai puţin performant care probabil poate fi îmbunătăţit.

8. Dacă lucrurile nu se întâmplă aşa cum ţi-ai dorit nu înseamnă că este o catastrofă (cel mai rău lucru care ţi se putea întâmpla) ci este doar un lucru neplăcut (poate până la extrem de neplăcut), fără ca asta să însemne totuşi că este cel mai rău lucru care ţi se poate întâmpla şi că nu te mai poţi bucura de viaţă.

9. Dacă lucrurile nu se întâmplă aşa cum ţi-ai dorit poţi tolera asta şi merge mai departe bucurându-te de viaţă, deşi este mai greu la început, până porneşti.

10. Este plăcut să ai aprobarea şi dragostea celorlalţi şi fă tot ceea ce este omeneşte posibil să le obţii dar aminteşte-ţi că şi fără ele te poţi accepta ca fiinţă umană care are dreptul să se bucure de viaţă.

11. Este de preferat să faci lucrurile perfect dar este omeneşte să faci greşeli.

12. Oamenii reacţionează aşa cum doresc ei nu cum doreşti tu şi aminteşte-ţi că ei, ca şi tine, nu sunt perfecţi.

Material elaborat de prof. univ. dr. Daniel David (vezi Tratat de psihoterapii cognitive şi comportamentale; Polirom, 2006) pe baza teoriei şi terapiei raţional-emotive şi cognitiv-comportamentale şi a materialelor similare elaborate de Albert Ellis.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu