miercuri, 10 martie 2010

Profesor pentru o oră (1)

Pentru o vizualizare optimă apasă pe FULL!

Ora de consiliere... la clasa 6 C - Proiectul "Profesor pentru o oră"

Modulul: Comunicare şi abilităţi sociale
Obiective: dezvoltarea abilităţilor de interrelaţionare în contexte variate; managementul emoţiilor – importanţa autocontrolului; ameliorarea comportamentului elevilor; optimizarea relaţiei profesor-elev şi elev-elev.

Elevul Petre-Fogliata Andrei
a spart gheaţa, ţinând prima lecţie în calitate de profesor. A fost o oră de consiliere care a scos la propriu elevii din bănci! „Domnul profesor” a coordonat jocul „De aceeaşi parte a drumului”...
Citiţi în numărul următor al Revistei Cronicile Şcolii 27 un articol în care Andrei povesteşte despre experienţa sa... ca profesor!

Azi „profesor” la ora de consiliere a fost elevul Velciu Horia. „Domnul profesor” a implicat elevii într-o dezbatere pe tema „Viaţa de elev”, utilizând Metoda pălăriilor gânditoare.


METODA PĂLĂRIILOR GÂNDITOARE

Este utilizată pentru a privi deciziile din mai multe perspective importante. Aceasta tehnică ne ajută să ieşim în afara stilului obişnuit de gândire şi ne permite să vedem situaţia dintr-o perspectivă globală.
Despre cele şase pălării:
Pălăria Albă
(Foaie goală) – POVESTITORUL - Ce ştim? : Informaţii & rapoarte, fapte şi evenimente (obiectiv)
Pălăria Galbenă (Soare) - CREATORUL: Laude, aspecte pozitive, de ce va funcţiona (obiectiv)
Pălăria Neagră (Roba Judecătorului) - CRITICUL: Critici, judecăţi, aspecte negative (obiectiv)
Pălăria Verde (Planta) – GÂNDITORUL: Alternative, noi abordări & 'totul funcţioneaza', generare de noi idei & provocări (speculaţii/creaţie)
Pălăria Roşie (Foc) - PSIHOLOGUL: Intuiţie, opinii&emoţii, sentimente (subiectiv)
Pălăria Albastră (Cerul) - MODERATORUL: "Imaginea de Ansamblu", concluzii, "Pălăria de Conducător," "Pălăria Meta," "gândind despre gândire", proces global (panoramă).

Recomandăm Edward de Bono. Şase pălării gânditoare. Bucureşti: Editura Curtea Veche, 2006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu