marți, 31 mai 2016

Campanie publicitara. Revista Scolii - Cronicile Scolii 27, Nr 12

Campanie publicitara!

Revista poate fi citita/descarcata Aici:

http://cronicilescolii27.blogspot.ro/2016/05/nr-12_24.html

O campanie de succes! 
(până la această oră) 1975 de accesări!

Mulțumim tuturor colaboratorilor și cititorilor noștri!
Adăugați o legendă






luni, 30 mai 2016

Consiliere de grup clasa "X" - Interventie. Problema: Discriminare de gen. Interactiuni conflictuale intre cele doua genuri

Consiliere de grup clasa "X" - Interventie. Problema: Discriminare de gen. Interactiuni conflictuale intre cele doua genuri



Intervenţie:
Lecţia 1. Lumea in roz/lumea in bleau - Lumea reala – discriminare de gen
 CL. Toti suntem egali!

Obs.
Se observa o puternica stratificare fete-baieti. Un conflict cu radacini adanci (clasele primare). S-au asezat in banci fetele in fata, baietii in spate. Propozitiile fetelor incep cu “baietii sunt/fac…”, propozitiile baietilor incep cu “fetele sunt/fac…” Stereotipii multiple. Prin contagiune si baietii proveniti din alt grup şcolar (alta cls a IV-a) au preluat sintagmele discriminarii de gen de la ceilalti.
A fost o lectie de tatonare, de observare a relatiilor si reactiilor celor doua genuri, de facilitare a colaborarii consilier-elevi.

Lecţia 2. Naufragiat pe o insula  - lucru in echipa, intercunoastere, colaborare
CL: Impreuna putem colabora pt a avea o viata mai buna!
Libertatea mea se intinde pana acolo unde incalca libertatea altuia.

Obs.
Grupul baietilor considera ca fetele “sunt paracioase”. Nu ar trebui ca ele sa povesteasca dnei diriginte abaterile lor disciplinare.
Numeroase acuze de-o parte si de alta.
La comentariul consilierului despre abaterile disciplinare, baietii povestesc despre masuri diferite de disciplinare pt fete-baieti aplicate de profesori pt abateri similare (! există tendinţa de a evalua pozitiv fetele în comparaţia cu băieţii). Acestia insista pe ideea ca abaterile lor disciplinare sunt minore si nu trebuie dezvaluite profesorilor, asa cum nici ei nu o fac.
Intr-una din banci sta un baiat si o fata. Sunt dati drept exemplu. Toti baietii afirma despre el ca “el nu e baiat! E ca o fata! Nu face nimic!” Grupul baietilor considera ca e normal ca baietii sa fie indisciplinati, sa incalce regulile, e amuzant! Pentru ca nu sunt valorizate comportamentele lor, ei afirma ca “si dvs le luati partea fetelor!” Stereotipii!
"X" pare liderul informal!  (se lucreaza individual cu el, in cabinet – Baietii cred ca dvs ati fost chemata sa le tineti partea fetelor! Eu le-am zis ca nu-i asa… Dna "X" este de vina! Ea a facut intotdeauna diferente intre fete si baieti!...
Fomularea de admonestări băieţilor de tipul „fiţi cuminţi cum sunt fetele”
Formulate de tipul „ele pot, voi de ce nu puteţi”  sau invers, au creat complexe de inferioritate ajungând până la considerarea că un gen este înzestrat să desfăşoare anumite activităţi – fetele desfasoara activitati linistite, baietii sunt indisciplinati.

Elevul "X": ..”Bine, nu toate fetele sunt paracioase! Doar 3!” Se discuta si despre reguli si consecintele incalcarii lor)
Exercitiul propus ii “forteaza” sa lucreze in echipe mixte. Parasesc cu greu locurile alese. Unii baieti trec de la o grupa la alta in cautarea camarazilor. Treptat cedeaza si se implica in sarcina. Sunt prea galagiosi in lucru in echipa (metoda nu e foarte exersata; nu li se atrage atentia pt ca scopul este altul acum).
Multi au ales membri de fam pt “a-i lua pe insula” fapt ce demonstreaza un puternic atasament familial (lucru constat si in cercetarea despre adaptarea scolara).
Exercitiul a facilitat lucrul in echipa mixta, a permis o bună colaborare şi stabilirea unor relaţii intre fete si baieti.
Studiile de gen surprind foarte bine preferinţa fetelor de a se juca în perechi în timp ce băieţii se organizează în grupuri lărgite de joc. Preferinţa băieţilor pentru jocul de grup le dezvoltă abilităţi de colaborare, dar şi de competiţie în timp ce jocul fetelor în diade le dezvoltă capacităţi de comunicare şi afectivitate. Fetele sunt mult mai atente în alegerea partenerei de joacă, în timp ce pentru băieţi acest lucru se petrece întâmplător, singura condiţie fiind preferinţa comună pentru acelaşi tip de joc.

 Aceste consideratii se aplica si la clasa "X".

Sugestiile consilierului sunt:


-       de încuraja fetele pentru jocul în grup, iar băieţii pentru jocul în diadă.



-       Pentru ca un mediu de învăţare să fie constructiv trebuie să se acorde timp pentru dezvoltarea coeziunii de grup şi a competenţelor de comunicare, să se utilizeze strategii de învăţare prin cooperare şi  să se comunice sincer şi deschis.



Dacă se încurajează ideea că schimbările sunt dificile, dar nu imposibile, iar uneori chiar necesare, dacă se acceptă că a greşi face parte din a învăţa şi se vor celebra succesele evitând aprecierile negative se poate realiza un mediu de învăţare constructiv. 



Se va apela, in continuare, la invatarea prin colaborare, urmarind:

- să se stimuleze dialogurile despre gen în timpul activităţilor, cu accent pe promovarea echităţii şi parteneriatului de gen;

 - să se implice activ copiii în procesul de învăţare cu accent pe interesele şi experienţa anterioară a acestora

- să se realizeze legături între mediul de învăţare din scoala şi mediul obişnuit în care trăiesc copiii;

 - să se diversifice sursele de învăţare care să cuprindă perspective diverse (femei şi bărbaţi, minorităţi etnice, religioase)

- să se valorifice diversele aptitudini speciale, telentele copiilor indiferent de apartenenţa la sex;

- să se evalueze limbajul între copii evitând limbajul care introduce prejudecăţi de gen;



Strategiile didactice care oferă oportunităţi egale de învăţare pentru ambele genuri sunt acelea prin care:

        - se oferă tuturor copiilor o cantitate egală de atenţie, incurajare şi consideraţie;

        - se utilizează criterii comune în evaluare;

        - se crează aşteptări egale pentru fete şi băieţi în ceea ce priveşte succesul activităţii de învăţare;

        - se aleg metode didactice care să ia în considerare aptitudinile, nevoile, interesele individuale şi genul copiilor.



Învăţarea prin cooperare poate fi stimulată în parteneriatul de gen prin:

        - împărţirea responsabilităţilor, a resurselor şi a efortului către scopuri şi obiective comune;

        - crearea unui mediu favorabil astfel încât fiecare copil să se simtă în siguranţă, liber de a-si exprima propriile opinii şi valori;

        - asigurarea condiţiilor ca fiecare copil să experimenteze sarcini şi roluri cât mai variate, evitând separarea rolului în raport de gen.


Lecţia 3.  Asemanatori si diferiti - lucru in echipa, intercunoastere, colaborare
- realizati un colaj – tema o stabiliti impreuna in grup
-  pe fig geom. scrieti  lucruri pe care le aveti in comun, trebuie să se aplice tuturor, în grup. Evitati  sa scrieti  lucruri pe care oamenii le pot vedea (de exemplu, "toată lumea are de par," sau "toţi purtam haine")
- in afara fig geom. scrieti cel putin 2 lucruri  unice pt fiecare membru al grupului, se aplica doar unei pers

CL: Unitate – avem mai multe in comun decat observam la prima vedere.

marți, 24 mai 2016

Cronicile Scolii 27, Nr 12

Dragii noștri,

Cu bucurie vă anunțăm că a apărut revista noastră!!!

Revista Cronicile Şcolii 27
Nr. 12

An școlar 2015 - 2016

REVISTA ŞCOLII - Proiect educaţional de dezvoltare a abilităţilor de comunicare şi de formare a unor competenţe jurnalistice


Ea poate fi citită/descărcată AICI:

http://cronicilescolii27.blogspot.ro/2016/05/nr-12_24.html


Vă invităm să o accesați!


Profesor coordonator consilier şcolar Eta Şerbănoiu