miercuri, 15 septembrie 2021

Adaptarea copilului la clasa a V-a (pt părinții elevilor din cls a V-a)

 


Dragi părinți,

Vă invităm să parcurgeți materialul Adaptarea copilului la clasa a V-a. Gasiți acest material pe grupul clasei copilului dvs:

Succes la crescut copii frumoși!

La început de drum (pentru părinții elevilor cls pregătitoare)

 


Bună ziua, dragi părinți!

Vă invit să pătrundeți în problematica specifică de adaptare a şcolarului mic la cerinţele şcolii, parcurgând materialul La început de școală, realizat pentru dumneavoastră. (Materialul este postat pe grupul clasei copilului dvs)

Încercăm să răspundem la câteva întrebări primite de la părinți (de-a lungul anilor):

1. Ce se întâmplă cu copilul care crește? (În jurul vârstei de șase ani se petrec mari schimbări în dezvoltarea copilului. Prezentăm nevoile copilului la această vârstă, un profil psifologic al micului școlar.)

2. Cum se pregătește copilul de școală? (Copilul a crescut, se simte mare și abia așteaptă să meargă la școală! În mintea lui gândurile se centrează în jurul școlii, are așteptări și emoții, iar sentimentele îi sunt puternice și amestecate. Așa se face că școala este idealizată, dar și privită cu ambivalență. Prezentăm sentimentele complexe trăite de copil în acest moment.)

3. De ce clasa pregătitoare este la școală? (Prezentăm motivele pentru care există clasa pregătitoare în cadrul școlii.)

4. Ce înseamnă clasa pregătitoare? (Prezentăm rolurile clasei pregătitoare, care este cadrul și ce abilități formează.)

5. Cum putem ajuta copilul care intră la școală? (Prezentăm câteva aspecte de care trebuie să ținem cont în acest moment.)

Școala poate fi frumoasă, copilul este pregătit să o iubească... noi, adulții, părinți și educatori, nu avem altceva de făcut decât să avem încredere în copil, să nu-i tulburăm bucuria, să-l asigurăm de sprijinul nostru (indiferent de rezultatele de moment).

Succes la crescut copii frumoși!

consilier școlar Eta Șerbănoiu

(contact: econsiliere@yahoo.com)

 

 

 

 

Anunț important!

 Cabinetul de consiliere este momentan închis! (consilierul școlar este în concediu medical). 

Vă mulțumim mult pentru înțelegere și suport!

Să ne revedem cu bine cât mai repede!

 

 

Oferta Cabinetului de consiliere 2021-2021

Vă rugăm să consultati întreaga ofertă pe grupurile dedicate (grupul clasei, grupul dirigintilor, grupul invatatorilor, classroom). Multumim!

 

Extras:

OFERTA CABINETULUI DE ASISTENȚĂ PSIHOPEDAGOGICĂ/

CONSILIERE ȘCOLARĂ

AN ȘCOLAR 2021 – 2022


Oferta cabinetului cuprinde:

Consilierea elevilor în probleme legate de: autocunoaştere; imaginea de sine; comunicare și abilități sociale, adaptare şi integrare socială; reuşită şcolară; însuşirea de tehnici de învăţare eficientă; crize de dezvoltare; situaţii de criză; rezolvarea şi depăşirea unui conflict; orientarea carierei, stil de viață sănătos ș.a.

Consilierea părinţilor în probleme legate de: cunoaşterea copiilor lor, înţelegerea nevoilor şi a comportamentului lor; identificarea factorilor de risc în integrarea familială, şcolară, socială; ameliorarea relaţiei părinte- copil; disciplina pozitivă ș.a

Consilierea profesorilor în probleme legate de: cunoaşterea elevilor; înţelegerea problemelor elevilor; sprijin în dezvoltarea lor; asigurarea echilibrului între cerinţele şcolare şi posibilităţile elevilor; identificarea cauzelor inadaptării şcolare; optimizarea relaţiei şcoală - elev, managementul clasei, didactică.

 

Activităţile de consiliere presupun:

- şedinţe de consiliere educațională individuală (derulate în incinta cabinetului)

şi/sau

- şedinţe de consiliere educațională de grup (derulate în incinta cabinetului sau în sălile de clasă/ de regulă, în orele de dezvoltare personală sau educație civică pentru ciclul primar și în orele de consiliere și orientare/dirigenție pentru ciclul gimnazial).

- derularea unor programe și proiecte educaționale;

- realizarea unor studii și cercetări.


În anul școlar 2021 - 2022, Cabinetul de Consiliere derulează următoarele proiecte educaționale :

Proiectul Planeta Prieteniei Autocunoaștere și dezvoltare psihoemoțională pentru școlari  (Activități de consiliere de grup la clasele pregătitoare – a IV-a:  Autocunoaștere și dezvoltare personală; Managementul emoțiilor, Comportamente pozitive, dezirabile);

Proiectul Trăind împreună  (Activități de consiliere de grup la clasele V – VIII: Comunicare și relaționare interpersonală, Dezvoltarea abilităților sociale; Optimizarea relațiilor elev – elev; Informarea/ consilierea elevilor cu privire la elementele fundamentale ale unui stil de viaţă sănătos, de calitate; Identificarea factorilor de risc sau/și de conflict şi a modalităţilor de prevenire a acestora);

Proiectul Planificarea carierei (Activități de consiliere de grup la clasele a VIII-a; Testare OSP/ Orientare școlară și profesională – cls a VIII-a. Rapoarte individuale OSP –  pentru elevii testați; Sprijinirea elevilor în procesul de orientare şcolară şi profesională în vederea alegerii unui parcurs şcolar ulterior realist şi adecvat propriei persoane);

Proiectul Cronicile Școlii 27 – Revista Școlii. (Editarea Nr 18 al Revistei Școlii; Revista poate fi citită aici: cronicilescolii27.blogspot.ro).