Acest discurs fascinant prezintă cercetarea științifică ce arată interconectivitatea vieții în ecosistemul pădurii.
Ne duce sub covorul pădurii unde învățăm cum comunică și schimbă resurse copacii.
Trecând peste privirea simplistă a unei păduri ca pe o sursă de exploatare, prezintă pădurea ca pe o rețea de viață complexă. Examinarea ei asupra relațiilor care creează complexitatea naturii prezintă dovezi incompatabile ce susțin ideea că „Noi toți suntem una.”
Suzanne Simard studiază complexitatea surprinzătoare și delicată din natură. Ea și-a concentrat atenția asupra rețelelor subterane ale ciupercilor care conectează copacii și facilitează comunicarea și interacțiunea dintre copaci subteran. Analizele echipei sale au descoperit că rețelele de ciuperci transportă apa, carbonul, și nutrienți ca nitrogenul între și printre copaci, dar și printre specii. Cercetarea a demonstrat că aceste rețele simbiotice, complexe din pădurile noastre -- la pivotul căruia stă ceea ce ea a denumit „copacii mamă” -- mimează rețelele noastre neuronale și sociale.
Această lucrare explozivă pe comunicarea simbiotică a plantelor are implicații majore atât în industriile forestiere și agriculturale, în mod particular cu privire la administrarea sustenabilă a pădurilor și la rezistența plantelor la agenții patogeni. Ea lucrează în primul rând cu pădurile, dar și cu pajiștile, mlaștinile, tundrele și cu ecosistemele alpine.
Acest discurs a fost susținut la un eveniment TEDx folosindu-se formatul conferinței TED, dar fiind organizat independent de o comunitate locală.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu